Mielone meksykańskie w kapuście
Takich mielonych jeszcze nie jadłaś/ eś, koniecznie musisz wypróbować, smak ich rozpływa się w ustach.
Kotlety mielone pieczone w kapuście, polane sosem meksykańskim, jest to ciekawe połączenie smaków a zarazem bardzo smaczne.
40 minut czas przygotowania
10 porcji
Składniki:
• 1 kg mięsa mielonego
• 1 cebula
• 1 całe jajko
• 3 ogórki konserwowe
• 4 paski papryki konserwowej
• ½ puszki kukurydzy konserwowej
• Sól
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 100 g sosu meksykańskiego
• 100 g sera żółtego
• 1 kapusta pekińska
Sposób przygotowania:
1. Do miski przekładam mięso mielone, wbijam jajko, dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną drobno paprykę, pokrojone drobno ogórki, kukurydzę. Następnie wsypuję sól, paprykę ostrą i wyrabiam masę mięsną.
2. Kapustę pekińską kroję w dwu centymetrowe krążki, wyjmuję środek, tak żeby powstał nam otwór. Środek z kapusty możemy wykorzystać do surówki. Krążki z kapusty układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. W każdy otwór kapusty wkładam mięso i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.
4. Po tym czasie wyjmuję z piekarnika, smaruję sosem meksykańskim i posypuję żółtym serem startym na tarce o dużych oczkach, zapiekam 10 minut w piekarniku.
5. Danie gotowe.
6. Smacznego