Kaczka z ananasem
Wykwintne danie, które możemy przyrządzić na Święta lub niedzielny obiad. Piersi z kaczki w pysznym sosie z dodatkiem ananasa, podane z ziemniakami i surówką.
50 minut czas przygotowania
4 porcje
Składniki:
• 1 cebula
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 puszka ananasów
• 1 łyżeczka curry
• ½ szk. zalewy z ananasów
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• ½ szk. passaty
• 1 łyżka sosu sojowego jasnego
• Szczypta pieprzu
• Sól
• 600 g piersi z kaczki bez skóry i kości
Sposób przygotowania:
1. Na większej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, dodaję obraną drobno pokrojoną cebulę, smażę 5 minut.
2. Ananasa kroję na małe kawałki, dodaję do cebuli, wsypuję curry, wlewam passatę, sos sojowy.
3. Mięso kroję na małe kawałki, doprawiam pieprzem oraz solą, następnie przekładam do sosu i gotuję 30 minut.
4. Na koniec sos zagęszczam skrobią, rozrobioną w zalewie z ananasów, chwilkę gotuje około 2 minut.
5. Danie gotowe, podaję z ziemniakami oraz surówką.
6. Smacznego.