Udka pieczone z ziemniakami
Udka tak przygotowane rozpływają się w ustach. Moja rodzina zawsze prosi o dokładkę. Przygotowanie tak pysznego i oryginalnego dania zajęło mi tylko 30 minut. Dla zapracowanych Pań domu, najlepsze dania to właśnie takie, które można przygotować szybko, bez wymyślnych składników i wyglądające jak prawdziwe arcydzieło. No i oczywiście smaczne.
5 porcji
30 minut czas przygotowania
Składniki:
• 5 udek kurczaka
• 5 ziemniaków
• 1 duża marchew
• 1 cebula
• 1 puszka fasoli czerwonej
• 100 g oliwek czarnych
• 1 szk. bulionu rosołowego
• 1 łyżka oregano
• 1 łyżka bazylii
• 1 łyżka tymianku
• 1 łyżka przyprawy do kurczaka
• 1 łyżeczka przyprawy Gyros
• sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso myję, dzielę na połówki. Do mięsa wsypuję sól, zioła, przyprawę do kurczaka, mieszam, marynuję mięso około godziny.
2. Następnie mięso obsmażam, układam w naczyniu żaroodpornym.
3. Ziemniaki, marchew obieram, kroję w plasterki, układam między udkami, posypuję przyprawą Gyros.
4. Cebulę obieram, drobno kroję, układam na mięsie.
5. Fasolkę odlewam z zalewy, wykładam na cebulę. Wszystko zalewam bulionem i piekę w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.
6. Przed podaniem dekoruję danie oliwkami.
7. Gotowe.
8. Smacznego.