Polędwiczki z pieczarkami
Poniżej znajdziesz przepis na pyszny obiad, który został w całości zjedzony przez wszystkich domowników w ciągu zaledwie jednego dnia. Oto przepis, który warto wypróbować. To innowacyjny sposób na pyszne polędwiczki wieprzowe.
5 porcji
40 minut czas przygotowania
Składniki:
• 2 polędwiczki wieprzowe
• 25 g oliwy z oliwek
• 30 g masła
• 2 ząbki czosnku
• 400 g pieczarek
• 1 kostka bulionu mięsnego
• 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
• 3 łyżki wody
• Sól
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroję w paski dwu centymetrowe, doprawiam solą i smażę na rozgrzanej oliwie z oliwek.
2. Na drugiej patelni rozpuszczam masło, dodaje drobno pokrojony czosnek, smażę dwie minuty i dodaję pokrojone w plasterki pieczarki, smażę pięć minut.
3. Następnie grzyby doprawiam solą, dodaję kostkę mięsną i zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w trzech łyżkach wody, dwie minuty gotuję.
4. Sos z pieczarkami łącze z mięsem.
5. Danie gotowe, podaje z kaszą kuskus lub ryżem oraz surówką.
6. Smacznego.