Udka w sosie słodko kwaśnym

Udka W Sosie Słodko Kwaśnym

Udka w sosie słodko kwaśnym

Szukasz pomysłu na przygotowanie udek kurczaka, oto przepis dla Ciebie. Banalnie proste przygotowanie, wszystko pieczone w jednym naczyniu, a zarazem smak tych udek rozpływa się w ustach.

7 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki:
• 7 udek kruczka
• 3 ząbki czosnku
• 5 łyżek ketchupu
• 5 łyżek powideł śliwkowych
• 1 łyżka octu jabłkowego
• 1 łyżka oregano
• 1 łyżka bazylii
• 1 łyżka kolendry
• 1 papryczka Chili
• 1 łyżka sezamu
• sól

Sposób przygotowania:
1. Udka myję, kroję na połówki, przekładam do miski ,wsypuję sól, bazylię, oregano, kolendrę, wlewam ketchup, ocet jabłkowy, dodaję powidła i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem mieszam i zostawiam na dwie godziny.
2. Po tym czasie mięso z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję sezamem oraz drobno pokrojoną papryczką chili.
3. Udka piekę pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C
4. Danie gotowe, podaję z ziemniakami oraz sałatką.
5. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.