Tortilla z mięsem mielonym

Tortilla z mięsem mielonym

Tortilla z mięsem mielonym

Te aromatyczne roladki z tortilli, wypełnione soczystym mięsem mielonym i zapieczone z chrupiącym serem, to doskonała propozycja na sycący obiad lub ciepłą przekąskę. Połączenie mięsa z przyprawami i delikatnym serem mozzarella sprawia, że roladki są pełne smaku. To proste w przygotowaniu danie idealnie sprawdzi się na spotkania z bliskimi lub jako szybki posiłek na co dzień. Upieczone do złocistej perfekcji, z pewnością zachwycą każdego smakosza.

4 porcje
30 minut czas przygotowania

Składniki:
• 4 placki tortilli
• 300 g mięsa mielonego wieprzowego
• 1 całe jajko
• 150 g sera mozzarella startego
• 50 g masła rozpuszczonego
• 150 g sera żółtego
• 4 łyżki ketchupu
• 1 pęczek szczypiorku
• Sól
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 1 łyżeczka oregano
• 1 łyżeczka bazylii
• 1 łyżeczka tymianku

Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie tortilli: Dwa placki tortilli rozkładamy na płaskiej powierzchni. Za pomocą pędzelka smarujemy każdy z nich masłem, a następnie posypujemy serem mozzarella.
2. Złożenie tortilli: Na każdy z posypanych serem placków kładziemy kolejny placek tortilli, po czym ponownie smarujemy ich powierzchnię masłem.
3. Przygotowanie masy mięsnej: Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, bazylię, oregano, tymianek, sól oraz ostrą paprykę. Całość dokładnie wyrabiamy, aż składniki się połączą.
4. Rozłożenie mięsa: Gotową masę mięsną równomiernie rozkładamy na całej powierzchni każdego z przygotowanych placków tortilli.
5. Dodatki: Szczypiorek drobno siekamy i posypujemy nim mięso.
6. Formowanie roladek: Placki tortilli zwijamy w roladki, które następnie kroimy na pół. Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i smarujemy ich wierzch masłem.
7. Pieczenie: Naczynie z roladkami przykrywamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 180°C.
8. Wykończenie dania: 10 minut przed końcem pieczenia odkrywamy naczynie i posypujemy roladki startym na dużych oczkach żółtym serem. Pieczemy do momentu, aż ser się rozpuści i zarumieni.
9. Podanie: Roladki są gotowe do podania. Świetnie smakują jako przekąska lub danie główne.
10. Smacznego!

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.