PINSA – starsza siostra pizzy
Pinsa to rodzaj pizzy, wywodzącej się z tradycyjnej kuchni rzymskiej, która wyróżnia się puszystym ciastem i owalnym kształtem. Ciasto zawiera oprócz mąki pszennej również mąkę ryżową (czasami też sosjową) i niewielką ilość drożdży, a jego wykonanie polega na mieszaniu, bez wyrabiania i długim wyrastaniu. Dodatki do pinsy mogą być takie same, jak do tradycyjnej pizzy, najczęściej to sos pomidorowy i ser, ale można ją upiec tylko z oliwą i ziołami. Pinsa pysznie smakuje, zwłaszcza tym, którzy preferują pizzę na grubym cieście. Pieczenie odbywa się dwuetapowo, najpierw podpiekamy sam spód, a potem pieczemy ponownie z dodatkami. Dzięki temu pinsa zyskuje na popularności w barach i restauracjach, bo wcześniej podpieczone placki można szybko dopiec z dodatkami i podać. Serdecznie polecam domową pinsę 🙂


