FRYTKI Z WARZYW

FRYTKI Z WARZYW

FRYTKI Z WARZYW

Zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych frytek

Frytki…tak bardzo uwielbiane przez dzieci i nie tylko 😉 Większość z nas zdaje sobie sprawę z tego, że są one niestety niezdrowe. Najgorsze są frytki smażone, kupowane na mieście w różnego rodzaju fast foodach, ale i te domowe nie należą do zdrowszych, a to wszystko za sprawą akrylamidu.
Akrylamid to związek organiczny z grupy amidów, który stosuje się do produkcji m.in. tworzyw sztucznych, farb, lakierów, klejów. Wytwarza się w wysokiej temperaturze, w żywności zawierającej duże ilości skrobi czyli podczas smażenia czy pieczenia. Substancja ta wykazuje działanie rakotwórcze i uszkadza układ nerwowy. Najwięcej akrylamidu zawierają właśnie frytki ziemniaczane, chipsy, ciastka oraz kawa i niektóre rodzaje pieczywa.

Link do przepisu: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2018/03/frytki-z-warzyw.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.