Rote Grütze

Udostępnij na:
Rote Grütze

Rote Grütze to słodki deser popularny w niemieckiej kuchni, jak również w krajach skandynawskich.
Podstawa deseru to czerwone owoce: maliny, czerwona porzeczka, truskawka lub wiśnie zagotowane w soku z owoców, wodzie  lub czerwonym winie, następnie zagęszczone mączką ziemiaczaną, kukurydzianą, ryżową lub sago. Najczęściej podawany z sosem waniliowym lub bitą śmietaną.
W zależności od rodzaju i koloru użytych owoców istnieje także wersja: Gelbe Grütze lub Grüne Grütze.
To nic innego  jak nasz popularny kisiel, tylko  w wersji na bogato, bo przygotowany i podawany z całymi  owocami.
Doskonały sposób na bardzo prosty deser i zużycie zamrożonych owocowych zapasów, jednocześnie smaczna porcja owoców obowiązkowa w codziennej diecie.
Do przygotowania deseru wykorzystałam popularną mieszankę kompotową ze sklepowej lady chłodniczej.

Link do przepisu: https://frosch.blogspot.com/2018/12/rote-grutze.html

Zostaw Odpowiedź

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.