Deser Chatka babuni

Deser Chatka babuni

Deser Chatka babuni

Potrzebujemy:

• 500g dobrego tłustego białego sera wiejskiego lub sera domowej roboty,
• 250g serka ricotta,
• 100g cukru pudru lub w/g uznania, można dodać płynny miód,
• cukier waniliowy z prawdziwą wanilią,
• 1 galaretka w dowolnym kolorze,
• 100g rodzynek,
• 36 sztuk herbatników szkolnych lub herbatników petitki 6,5x5cm x),
• folia aluminiowa,
• kawałek gorzkiej czekolady,

x) podałam rozmiar herbatnika. Ponieważ herbatniki tego typu mogą być w różnych rozmiarach. Dobre są herbatniki w Lidlu. W dużych paczkach po 450g. Nie łamią się i dobrze namiękają.
Serek Ricotta dodałam nie tylko ze względu na smak, ale również po to, aby rozluźnić ser wiejski.

1. Galaretkę przyrządzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, pozostawiamy do stężenia. Można to zrobić na kilka godzin przed przygotowywaniem deseru.
2. Łączymy oba sery i ucieramy z cukrem, dodając cukier waniliowy i na koniec rodzynki i pokrojoną galaretkę.
3. Ciastka rozkładamy na folii aluminiowej / patrz zdjęcie! / 3 rzędy po 3×4 herbatniki.
4. Na środkowy rząd ciastek układamy przygotowany ser i zamykamy bocznymi ciastkami tworząc trójkąt.
5. Uciskamy delikatnie boczne ciastka. Nadmiar sera, który może wyjść u góry w trakcie łączenia ściągamy nożem. Musimy być pewni, że w środku „chatki” nie będzie pustego miejsca. Nie zostawiamy wolnej przestrzeni dla Babuni czy Puchatka:).
6. Zawijamy w folię i do lodówki, najlepiej na noc.
7. Na drugi dzień można udekorować czekoladą. Rozpuściłam kawałek gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i polałam deser.

Link do przepisu: https://lesnyzakatekdany.blogspot.com/2018/05/wracajac-do-wspomnien-deser-bez.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.