Śnieżna wyspa

Śnieżna wyspa

Śnieżna wyspa

Ciasto z borówkami, ale możną wykorzystać inne owoce, są dwie warstwy pierwsza to ciasto, druga śnieżki z galaretką. Można zrezygnować z drugiej warstwy i zrobić tylko spód ciasta np. ze śliwkami również jest pyszne.

Składniki:
• 200 g margaryny
• 2 ½ szkl. mąki pszennej
• 1 ½ szkl. cukru
• 5 jajek
• 4 łyżki śmietany 18 %
• 1 łyżka octu 10%
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 galaretka pomarańczowa
• 2 śnieżki na mleko
• 2 szkl. mleka
• 1 czekolada mleczna
• 100 g Rafaelo malinowe
• 25 dag borówek

Sposób przygotowania:
1. Margarynę ucieramy mikser razem z cukrem, następnie wbijamy pojedynczo jajka, wlewamy 2 łyżki śmietany oraz ocet.
2. Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy, cały czas ucieramy.
3. Na koniec ciasto łączymy z borówkami, mieszając delikatnie łyżką i wylewamy do tortownicy 24 cm x 24 cm.
4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 35 minut w 180°C. Po upieczeniu ciasto studzimy.
5. Galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i studzimy do lekkiego stężenia.
6. Śnieżki z mlekiem ubijamy mikserem, dodajemy galaretkę i wylewamy masę na ciasto.
7. Utykamy dowolnie Rafaelo i polewamy polewą z rozpuszczonej czekolady z 2 łyżkami śmietany.
8. Ciasto chłodzimy 1 godzinę w lodówce.
9. Gotowe.
10. Smacznego.

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2020/08/sniezna-wyspa.html#more

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.