Czekoladowa Kraina

Czekoladowa Kraina

Czekoladowa Kraina

Ciasto bez pieczenia na bazie czekolady i śmietany, na chrupiącym spodzie. Ciasto jest bardzo smaczne, szybko się robi, jak ktoś woli mniej słodkie, proszę nie dodawać cukru pudru.

Forma 24 cm X 24 cm
15 porcji
30 minut czas przygotowania

Składniki:
• 300 g ciastek Petit Beurre
• ½ kostki masła
• 990 ml śmietany 30 %
• ½ szk. cukru pudru
• 500 g mascarpone
• 2 czekolady białe
• 2 czekolady mleczne ciemne
• 400 g kajmaku
• 100 g pestek słonecznika

Sposób przygotowania:
1. Ciastka kruszymy, łączymy z rozpuszczonym masłem i wykładamy dno tortownicy.
2. Następnie smarujemy masą kajmakową.
3. Śmietany ubijamy z cukrem pudrem oraz serkiem mascarpone. Po ubiciu dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę biała a do drugiej również rozpuszczoną czekoladę ciemną.
4. Masy przekładamy do tortownicy, biała masa, następnie ciemna masa.
5. Wierzch ciasta dekorujemy uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika.
6. Chłodzimy w lodówce dwie godziny.
7. Smacznego.

Link do przepisu: https://kulinarnachwila.blogspot.com/2020/11/czekoladowa-kraina.html

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.