Kotlety mielone z kapustą młodą

Kotlety Mielone Z Kapustą Młodą

Kotlety mielone z kapustą młodą

Sezon na kapustę młodą już się zaczyna, a więc do dzieła.
Kotlety mielone pod kapuściną pierzynką jest to idealne połączenie. Takie kotleciki możemy podać na Święta Wielkanocne.

Składniki na kotlety:
• 1 kg mięsa mielonego
• 1 cebula
• 1 jajko
• 1 łyżka majeranku
• ½ łyżeczki papryki ostrej
• 3 łyżki bułki tartej
• 2 łyżki śmietany 12%
• Sól

Składniki na pierzynkę:
• 1 mała główka kapusty młodej
• 1 łyżka Vegety
• 1 duża marchew
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżeczka octu
• 1 łyżka mąki pszennej
• 10 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję obraną, drobno pokrojoną cebulę, wbijam jajko, wsypuję sól, majeranek, paprykę ostrą, bułkę tartą, wlewam śmietanę i wyrabiam masę mięsną. Z masy mięsnej robię duże płaskie kotlety, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 35 minut w 180°C.
2. Kapustę drobno szatkuję, marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa przekładam do garnka zalewam wodą i gotuję 20 minut z dodatkiem Vegety. Po tym czasie wlewam ocet, wsypuję cukier i zagęszczam sos mąką rozrobioną w malej ilości wody.
3. Kapustę układam na każdym upieczonym kotlecie i posypuję serem żółtym startym na tarce o dużych oczkach. Zapiekam w piekarniku 5 minut.
4. Kotlety gotowe.
5. Smacznego.

Zobacz inny super przepis na kotlety mielone:
Kotlety Mielone Na Kołderce Ziemniaczanej
Kotlety Mielone W Sezamie
Kotlety Mielone Z Niespodzianką
Kotlety Mielone Pod Pierzynką
Kotlety Mielone Nadziewane Pieczarkami I Serem + FILM

Link do przepisu: https://www.kulinarnachwila.com/2023/03/kotlety-mielone-z-kapusta-moda.html#more

Tagi:

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.