Udka kurczaka z warzywami – obiad z piekarnika
Udka kurczaka z warzywami z piekarnika to pomysł na prosty i smaczny obiad. Posiłek w piekarniku robi się sam, jednocześnie mamy za jednym zamachem warzywny dodatek. Korzystaj z darów jesieni, teraz właśnie warzywa są najsmaczniejsze. Podczas pieczenia powstaje swoisty, pyszny sosik – idealny do kasz lub klusek.
Udka nacięłam do kości, dzięki czemu przyprawy lepiej się wchłonęły, mięso szybciej się upiekło i było bardzo, bardzo mięciutkie.
Udka są cudownie złociste, a skórka bardzo chrupiąca, a jesienne warzywa wyjątkowo aromatyczne – obiadek idealny!
Składniki:
4 uda z kurczaka
2 czerwone papryki
2 małe cukinie
1 duża czerwona cebula
2 marchewki
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz, czerwona papryka
3 łyżki oliwy
około 1 szklanki bulionu
Wykonanie:
udka kurczaka kilkakrotnie głęboko naciąć ostrym nożem do kości. Natrzeć solą, pieprzem i papryką i odstawić na 30 minut
obrane warzywa pokroić w grubą kostkę, obrać czosnek. Wymieszać z oliwą i solą
warzywa rozłożyć płasko na blaszce, podlać bulionem, następnie ułożyć udka
piec 15 minut w 190*C, następne 25 minut w temperaturze 220*C