Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe

Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe

Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe

Pyszne drożdżowe bułeczki na wzór cynamonowych rollsów w jesiennym wydaniu – z dodatkiem puree z dyni. Dzięki dyniowemu dodatkowi zawijańce mają nie tylko cudny pomarańczowy kolor, ale są mięciutkie i bardzo puszyste oraz dłużej zachowują świeżość. Bułeczki upiekłam ze zdrowszej mąki orkiszowej, a połowę stanowi bogata w błonnik mąka pełnoziarnista.
Wnętrze bułeczek – cynamon i czekolada zadowolą wszystkich łasuchów. Idealne na drugie śniadanie jak i do popołudniowej kawki. Bułeczki są pyszne, bardzo polecam!

Składniki:
400 g mąki orkiszowej (jasnej z pełnoziarnistą pół na pół)
120 g puree z dyni
1 jajko
80 ml mleka
60 g masła
2-3 łyżki cukru/miodu
25 g drożdży
1/2 łyżeczki soli

nadzienie:
100 g czekolady
3 łyżki masła
2 łyżeczki cynamonu
+ mleko do posmarowania

Przygotowanie:
puree z dyni przygotować wg tego przepisu
drożdże rozmieszać z 1 łyżką mleka do upłynnienia
w rondelku podgrzać mleko z masłem
wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie ciasto. Misę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
w międzyczasie rozpuścić dodatkowe masło i zetrzeć na grubych oczkach tarki czekoladę

wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść, następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować masłem, posypać cynamonem i startą czekoladą. Zwinąć w rulon, następnie pociąć w 2-3 cm kawałki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia
wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem
piec w 180′ C 25 minut
po ostygnięciu posypać cukrem pudrem/ksylitolem

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.