Chipsy z jabłek

Chipsy z jabłek

Chipsy z jabłek

Chipsy z jabłek to kapitalna alternatywa dla kalorycznych, wysoko przetworzonych chrupków i sklepowych chipsów. By najpełniej skorzystać z prozdrowotnych walorów suszonych owoców i cieszyć się ich dobrym smakiem, najlepiej samodzielnie zrobić chipsy.
Odpowiednio ususzone jabłka to niezwykle zdrowa przekąska, bogata w związki obecne w świeżych owocach: błonnik, witaminy C, E, K, B2, B3,, B6, miedź, żelazo, magnez, fosfor, mangan, kwas jabłkowy, kwercetynę. Po odparowaniu wody substancje te ulegają zagęszczeniu.
Suszone jabłka, jako skoncentrowane źródło węglowodanów dostarczają stosunkowo dużo kalorii, bo koło 250-300 w 100 g. Nie trzeba jednak ich unikać w dietach redukcyjnych, ponieważ dzięki wysokiej zawartości błonnika i niskiemu IG ułatwiają odchudzanie.

Przygotowanie domowych chipsów jest bardzo proste, wymaga jednak nieco cierpliwości, ponieważ suszenie może potrwać około 3 godzin.

Składniki:
dojrzałe, niezbyt soczyste jabłka np. antonówki. Użyłam odmiany idared
2 jabłka na 1 blachę
cynamon, kardamon, imbir – opcjonalnie

Przygotowanie:
jabłka dokładnie umyć, następnie osuszyć. Pokroić w 2-3 mm plasterki razem z gniazdami nasiennymi
plasterki jabłek ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia tak, by nie stykały się ze sobą
suszyć w temperaturze 75-70’C z termoobiegiem. W trakcie suszenia należy co jakiś czas uchylać drzwiczki piekarnika, by uwolnić z niego parę wodną. Można zwiększyć temperaturę, by przyspieszyć proces suszenia, jednak im niższa temperatura, tym więcej substancji odżywczych zachowają owoce
jabłka suszyć do czasu, aż staną się kruche i chrupiące
przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku. Termin przydatności do spożycia 1 miesiąc

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.