Rolada biszkoptowa tiramisu
Dzisiejszy przepis to wariacja na temat słynnego deseru tiramisu, tym razem w wersji zakręconej.
Rolada jest lekka, puszysta i absolutnie obłędna w smaku. Delikatny biszkopt, cudowny smak aromatycznego espresso i migdałowego likieru amaretto, to po prostu niebo w gębie. Już Cię skusiłam?
Bardzo proste do przygotowania i wykwintne w smaku ciacho, polecam!
Ciasto na każdą okazję! Idealne na pierwszą niedzielę Nowego Roku!
Składniki na biszkopt:
3 jajka
70 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki ksylitolu/cukru
Składniki na krem:
160 g mascarpone
250 g śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru/ksylitolu
2-3 łyżki mocnej kawy – ristretto
1 łyżka amaretto
dodatkowo:
kakao do posypania
Przygotowanie:
jajka razem z ksylitolem ubić na puch. Powinny trzykrotnie zwiększyć objętość. Przy pomocy szpatułki delikatnie wmieszać obie mąki (wcześniej wymieszane), tak by nie zniszczyć struktury ciasta
ciasto równomiernie rozsmarować na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
piec około 10-15 minut w 180′ C do lekkiego zrumienienia
gorący biszkopt wyłożyć na kuchenną ściereczkę papierem na wierzch. Delikatnie zdjąć papier, a biszkopt razem ze ściereczką zwinąć w roladę i pozostawić na kratce kuchennej do wystudzenia
zaparzyć ristretto. To zaparzone w ekspresie espresso, przy użyciu dwukrotnie mniejszej ilości wody) – kwintesencja smaku kawy. Ostudzić
serek mascarpone ubić z cukrem/ksylitolem, dodać śmietanę kremówkę i ubić na puch. Pod koniec ubijania, jak masa zaczyna na powrót gęstnieć dodać amaretto i kawę
rozwinąć roladę i posmarować kremem. Zwinąć z powrotem, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki lub na balkon, do stężenia
przed podaniem oprószyć kakao przez sitko. Można też zrobić nieco większą ilość kremu i przed posypaniem kakao rozsmarować na górze rolady krem
1 Komentarz