Burger buraczkowy
Składniki :
Bułka pełnoziarnista 60 g
Burak 100 g
0,3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
Ziarna sezamu 10 g
Sałata 10 g
Cebula 30 g
Pomidor 60 g
Ogórek kiszony 30 g
Oliwa z oliwek 5 g
Pieprz, kolendra do smaku
Przygotowanie :
1. Buraka obrać, umyć, zatrzeć na tarce. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.
2. Kaszę ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3. Kaszę wymieszać z burakiem, cebulą, sezamem, oliwą i ziołami.
4. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.
5. Formować burgery i umieszczać je na papierze do pieczenia.
6. Piec 30 minut. Po upływie 15 minut burgery można przekręcić na 2 stronę.