Baton Solony Karmel
Potrzebujemy:
szklanka mąki kokosowej
szklanka daktyli
szklanka odżywki białkowej (u nas najczęściej wanilia lub czekolada)
2 łyżki kakao
garść posiekanych orzechów ziemnych solonych
kilka kostek gorzkiej czekolady
kilka kropli ekstraktu waniliowego
3 łyżki masła orzechowego
Jak to zrobić:
Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na chwilę. Do miski wsypujemy odżywkę białkową, mąkę i kakao. Z daktyli odlewamy większość wody (część musi zostać, żeby baton nie był zbyt zbity)i blendujemy na gładką masę. Dodajemy daktyle do miski z produktami sypkimi. Dodajemy masło orzechowe, olejek waniliowy i mieszamy wszystko do konsystencji bardzo gęstego budyniu. Jeśli trzeba dodajemy wody. Kiedy masa już się połączy dodajemy posikane orzechy i posiekaną czekoladę. Mieszamy. Rozsmarowujemy na papierze do pieczenia (można też w foremce silikonowej), formujemy na kształt prostokątnego lub kwadratowego bloku i wkładamy do zamrażarki.