Zielone szpecle z jarmużem
Szpecle to nic innego jak proste, niemieckie kluski kładzione, szczególnie popularne w kuchni bawarskiej i tyrolskiej.
Są mięciutkie i bardzo smaczne, nie ukrywam to mój absolutny faworyt kuchni niemieckiej.
Są idealnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych, do zup lub do serwowania jako samodzielne danie.
Lubię kolorowe makarony i wykorzystuję do ich barwienia sezonowe warzywa.
Kolorowe kluseczki dzięki dodatkom mają nie tylko więcej walorów zdrowotnych, ale i cieszą oko.
Podstawowy przepis na szpecle znajdziesz na blogu – tutaj. Dzisiaj zapraszam na zielone szpecle z dodatkiem liści jarmużu.
Składniki na 4 porcje:
250 g mąki
2 jajka
120 ml wody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
szczypta gałki muszkatałowej
40-50 g liści jarmużu (2 duże liście)
Przygotowanie:
liście jarmużu pozbawić grubych nerwów środkowych, następnie zmiksować z wodą i olejem
zmiksowany jarmuż wymieszać z pozostałymi składnikami na gładką masę bez grudek. Ciasto będzie dość gęste
ciasto przeciskać wprost do gotującej się wody przez specjalną foremkę, sitko lub odkrawać nożem po kawałku z deseczki. Używam sitka i dobrze jest przed użyciem zmoczyć sitko w zimnej wodzie. Ciasto się nie przykleja i łatwiej je później umyć
gotować kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiać łyżką cedzakową
podawać z ulubionymi dodatkami. Moje wylądąwały w rosole