Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

On chciał szarlotkę, ona babeczki. W ramach kompromisu spotkali się przy kruchych babeczkach z nadzieniem z jabłek, przykrytych chmurką.

6 jajek
140 g masła
300 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej
100 g +3 łyżki słodziwa (użyłam erytrolu)
ok. 3 średniej wielkości jabłka
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w drobną kostkę, mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Białka oddzielamy od żółtek.
Żółtka ucieramy ze słodziwem (100 g). Masło rozpuszczamy i studzimy. Ostudzone dodajemy do żółtek i ucieramy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Gdy ciasto będzie gęste i zwarte, zagniatamy dłońmi. Ciastem wylepiamy formę do babeczek lub tarty. Pieczemy ok. 10 minut w 180 st. C.
Po tym czasie do kokilek przekładamy jabłka i pieczemy kolejne 15 minut w 180 st. C.
W tym czasie ubijamy białka jajek na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy słodziwo.
Pianę wykładamy na upieczone babeczki. Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 150 st. C i pieczemy kolejne 15-20 minut.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.