Jagnięcina z piekarnika – uczta smaków
Jagnięcina to jedno z najzdrowszych mięs szkoda, bo trudno osiągalne i stosunkowo drogie. Jest delikatne, soczyste i bardzo smaczne. Prawdziwi koneserzy zachwycają się jego smakiem. Wystarczy raz skosztować, by przyłączyć się do ich grona.
To nie tylko smak ale i wartości odżywcze i zdrowotne powinny skłonić do rozejrzeniem się za tym rarytasem. Dietetyczne, lekkostrawne, z wysoką zawartością białka i kompletem aminokwasów, a to nie wszystko.
Jagnięcina zawiera kwas linolowy i orotowy o silnym działaniu antynowotworowym. Czy wiesz, że owce są jedynymi z nielicznych ssaków, które nie zapadają na choroby nowotworowe?
To właśnie zasługa magicznego kwasu orotowego. Ponadto mięso jagnięce jest wyjątkowo bogate w żelazo i cynk.
Przepis na szybkie kotleciki znajdziesz na blogu – tutaj.
Dziś proponuję przygotowanie łopatki cielęcej. Tak przygotowana jagnięcina to prawdziwa uczta smaków! Zapraszam do przepisu
Składniki:
900 g łopatki jagnięcej
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
2 cebule
1 gałązka rozmarynu
1/2 szklanki bulionu
sól, pieprz
suszony tymianek
Przygotowanie:
obrany czosnek zmiksować z oliwą, solą i pieprzem. Powstałą pastą dokładnie natrzeć (wcześniej umyte i wysuszone papierowym ręcznikiem) mięso. Umieścić w naczyniu, obłożyć igiełkami rozmarynu, przykryć folią spożywczą i ustawić na noc w lodówce
obrać i pokroić w grube plastry 2 cebule. Na cebuli ułożyć jagnięcinę, następnie podlać bulionem
wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 250′ C i piec 10 minut
po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160′ C i piec 2 godziny pod przykryciem
w miedzyczasie można podlać kilkakrotnie sosem. 20 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywę i piec odkryte mięso do zrumienienia
upieczone mięso kroić gdy “odpocznie” po około 10 minutach