ORIENTALNY SCHAB W SOSIE ORZECHOWYM
Porcja na 2 osoby:
– 300 g schabu
– 200 g makaronu ryżowego
– 6 ząbków czosnku
– korzeń imbiru wielkości kciuka
– sos sojowy – 4 łyżki
– sezam – łyżka
– olej rzepakowy – 3 łyżki
– masło orzechowe – 2 łyżki
– miód – 1 łyżka
– mąka do obsypania mięsa
– papryka – 2 sztuki
– marchew – 1 sztuka
– brokuł – 1/2 małej sztuki
– zielona cebulka (potrzebna i cebulka i szczypior)
– pieprz,chilli
Mięso kroimy w paski i marynujemy w połowie startego imbiru i czosnku z 2 łyżkami sosu sojowego. Odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy sos: mieszamy masło orzechowe, 2 łyżki sosu sojowego, sezam, miód, 1 łyżkę oleju, pieprz i sporo chilli. Mieszamy. Odstawiamy.
Paprykę i marchew kroimy w słupki. Brokuła dzielimy na małe różyczki.
Rozgrzewamy olej na patelni. Wyjmujemy mięso i obtaczamy je w mące. Wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy resztkę startego imbiru oraz czosnku. Po kilku minutach dodajemy marchew, brokuła i paprykę. Cały czas mieszamy. Smażymy kilka minut aż warzywa będą chrupkie. Na końcu dodajemy cebulkę i szczypior (poszatkowane). Całość smażymy jeszcze chwile i polewamy sosem. Wszystko dokładnie mieszamy tak aby sos pokrył każdy kawałek mięsa i warzyw.
Podajemy z makaronem ryżowym.