Ciasto czekoladowe z burakiem – mega
Ciasto czekoladowe z burakiem jest mega pyszne, mega czekoladowe, mięsiste i długo zachowuje świeżość. Kolejne na blogu z ciast z dodatkiem warzyw, które wzbogacają małe co nieco do kawy o wartościowe składniki odżywcze. Dzisiaj w roli gwiazdy poczciwy buraczek! Moje ulubione warzywo jest w cieście absolutnie niewyczuwalne.
Sama zdrowa słodycz. Zrób i poznaj ten smak!
To ciasto z rodzaju tych najłatwiejszych, suche składniki z mokrymi wystarczy wymieszać łyżką. Dziecinnie proste, zatem do dzieła! A i najważniejsze, ciasto możesz potraktować jako wypiek awaryjny, gdy nie masz ani jednego jajka na stanie!
Składniki mokre:
1 szklanka puree z buraka (2 średnie buraczki)
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki miodu/ksylitolu
100 g czekolady
2 łyżeczki octu jabłkowego
Składniki suche:
2 szklanki mąki orkiszowej (pół na pół jasna z pełnoziarnistą)
2 łyżki zaparzonego ristretto
1 czubata łyżka kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
Polewa czekoladowa:
60 g czekolady
40 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:
garść orzeszków pistacjowych
Przygotowanie:
buraka ugotować lub upiec w piekarniku. Ostudzić, następnie zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej lub zblendować
w jednej miseczce umieścić wszystkie suche składniki
w drugiej misce połączyć mokre składniki. Na końcu dodać buraka i dobrze ubić trzepaczką, by dobrze wymieszać i napowietrzyć masę
mokre składniki połączyć z mokrymi i wymieszać przy pomocy łyżki
wlać do foremki/keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
piec w piekarniku w 175*C 40 minut
w małym kubeczku zagotować śmietanę kremówkę, dodać połamaną na kawałki czekoladę i wymieszać. Polać ostudzone ciasto i posypać orzeszkami pistajowymi