Roszponka z kwiatami forsycji – sałatka obiadowa
Wiosna w ogrodzie rozgościła się na dobre, teraz czas na wiosnę na talerzu. Przełom marca i kwietnia to czas zbiorów roszponki. Te maleńkie zielone listki są pełne beta-karotenu, witaminy C, soli mineralnych, mają niski IG oraz 21 kcal w 100 g.
Poza tym jest niezwykle delikatna i smaczna, dlatego warto zaprosić ją do swojej kuchni.
Ponieważ w ogrodzie króluje teraz forsycja, naturalnym jest, że wylądowała razem z roszponką w wiosennej sałatce.
Pewnie nie wiesz, że kwiaty forsycji to ceniony materiał zielarski, zawierają 1% rutyny co jest wyjątkową sensacją w świecie ziół.
Ponadto obniżają poziom glukozy we krwi, wzmacniają diurezę, działają rozkurczowo, uspakajająco i przeciwzapalnie. Stabilizują strukturę włókna kolagenowego. Są smaczne, kolorowe i warto wykorzystać je w kuchni. Idealne do omletów, naleśników, past, twarogów i sałatek. Teraz w sezonie pijemy herbatkę z kwiatów forsycji. Warto zebrać kwiatki i ususzyć, by starczyły na dłużej
Dzisiejszą sałatkę przygotowałam najprościej, po prostu z lekkim winegretem, dla chrupkości dodałam wiórki marchewki. Możesz dodać podprażone ziarenka słoneczmka lub maleńkie pomidorki koktajlowe.