Roszponka z kwiatami forsycji – sałatka obiadowa

Roszponka z kwiatami forsycji - sałatka obiadowa

Roszponka z kwiatami forsycji – sałatka obiadowa

Wiosna w ogrodzie rozgościła się na dobre, teraz czas na wiosnę na talerzu. Przełom marca i kwietnia to czas zbiorów roszponki. Te maleńkie zielone listki są pełne beta-karotenu, witaminy C, soli mineralnych, mają niski IG oraz 21 kcal w 100 g.
Poza tym jest niezwykle delikatna i smaczna, dlatego warto zaprosić ją do swojej kuchni.
Ponieważ w ogrodzie króluje teraz forsycja, naturalnym jest, że wylądowała razem z roszponką w wiosennej sałatce.
Pewnie nie wiesz, że kwiaty forsycji to ceniony materiał zielarski, zawierają 1% rutyny co jest wyjątkową sensacją w świecie ziół.
Ponadto obniżają poziom glukozy we krwi, wzmacniają diurezę, działają rozkurczowo, uspakajająco i przeciwzapalnie. Stabilizują strukturę włókna kolagenowego. Są smaczne, kolorowe i warto wykorzystać je w kuchni. Idealne do omletów, naleśników, past, twarogów i sałatek. Teraz  w sezonie pijemy herbatkę z kwiatów forsycji. Warto zebrać kwiatki i ususzyć, by starczyły na dłużej
Dzisiejszą sałatkę przygotowałam najprościej, po prostu z lekkim winegretem, dla chrupkości dodałam wiórki marchewki. Możesz dodać podprażone ziarenka słoneczmka lub maleńkie pomidorki koktajlowe.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.