Mini chałki wielkanocne

Mini chałki wielkanocne

Mini chałki wielkanocne

Chałka drożdżowa to delikatne, puszyste domowe pieczywo idealne na wielkanocne śniadanie i na każdy inny dzień w roku. Moja chałka jak wszystkie inne wypieki na blogu upieczona została z mąki orkiszowej. Tym razem zamiast jednej dużej chałki zrobiłam kilka mniejszych.
Przepis jest prosty, a ciasto cudownie plastyczne i łatwe do współpracy. Polecam!

Składniki:
500 g mąki orkiszowej jasnej 630
200 ml mleka
30 g drożdży
75 g masła
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżki miodu/cukru
dodatkowo:
2 łyżki mleka+1 żółtko

Przygotowanie:
ciasto przygotuj wg bazowego przepisu z bloga
wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę delikatnie podsypaną mąką i powtórnie zagnieć
podziel na 7 części (po około 150 g), następnie każdą z nich na kolejne 3 i uformuj wałeczki. Zlep 3 końce wałeczków i zapleć dość luźno jak tradycyjny warkocz. Tak samo powtórz z pozostałymi kawałkami ciasta splecione chałki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia
wyrośnięte chałki posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstaw do nagrzanego piekarnika
piecz w 180*C 20-23 minuty do zrumienienia
po wyjęciu z piekarnika studź na kratce

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.