PIECZONY KURCZAK W KREMOWYM SOSIE

PIECZONY KURCZAK W KREMOWYM SOSIE

PIECZONY KURCZAK W KREMOWYM SOSIE

Proste i smaczne danie, które w dużej mierze robi się samo🙂
Mięso z kurczaka upieczone z dodatkiem „cytrynowego” mascarpone, które wraz w winem tworzy kremowy sos, zachęca smakiem i wielce apetycznym zapachem 🙂

Składniki: (4 porcje)
1 kurczak zagrodowy (lub 4 całe udka)
4 łyżki mascarpone (około 100-125 g)
skórka otarta z połowy cytryny
sól i pieprz
2-3 łyżki białego wytrawnego wina lub rosołu (opcjonalnie)
oliwa
słodka papryka do oprószenia

dodatkowo:
10-12 pomidorków koktajlowych
1 łyżka posiekanej drobno bazylii

Wykonanie:
Kurczaka podzielić na porcje (2 uda, 2 piersi i 2 skrzydełka; korpus można wykorzystać do ugotowania zupy). Umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i oprószyć solą oraz pieprzem.

Mascarpone wymieszać z otartą skórką cytrynową. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podważać palcem skórę na mięsie z kurczaka i nakładać w to miejsce przyprawiony mascarpone. Przykryć ponownie skórą, posmarować oliwą i oprószyć słodką papryką.

Porcje mięsa układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą.

Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Wstawić naczynie z mięsem i piec 30 minut. Wyjąć, pomiędzy kawałkami kurczaka ułożyć pomidorki koktajlowe, a następnie całość polać białym winem lub rosołem (ja polałam… wytrawnym szampanem). Piec kolejne 30 minut.

Uwaga: W czasie pieczenia część sera „wypływa” i łączy się z sosem z kurczaka. Jeśli dodamy wino/rosół sos jest dość rzadki. Można go przed podaniem zlać do małego rondelka i odparować aż powstanie gęsty, kremowy sos.

Uwaga: W czasie pieczenia twarożek, który wypłynął spod skóry, może się lekko zważyć. Nie zmienia to smaku, a po odparowaniu, gdy sos zgęstnieje, nie wypływa to ujemnie na wygląd.

Pieczonego kurczaka posypanego posiekaną bazylią podawać od razu z dodatkiem pęczaku ugotowanego na sypko lub ulubionej sałatki.

Smacznego 🙂

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.