Kurczak cytrynowy
Kolejny cytrynowy przepis.. To naprawdę jest uzależnienie
Różne części z kurczaka 😉 – piersi, nogi, pałki – co kto lubi
Sok z 2 cytryn + jedna cała
kilka gałązek rozmarynu
oliwki – u nas nadziewane cytryną
2 ząbki czosnku
pieprz kajeński lub ostra papryka
sól
pieprz
oliwa
Mięso ponakrawać.
Sok z obu cytryn wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem, pieprzem kajeńskim / papryką
Mięso zalać marynatą. Odstawić na kilka godzin.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni
Mięso osączyć z marynaty (nie wylewać, może się przydać do skrapiania kurczaka podczas pieczenia), przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić rozmaryn.
Piec około 40 minut, podlewając od czasu do czasu marynatą.
Po 20 minutach pieczenia dorzucić oliwki i ew. kilka ćwiartek cytryny