Sernik wiedeński z kokosem
Sprawdzony przepis. Pochodzi od mojej prababci. Łatwy i szybki w wykonaniu. Zamiast kokosu można dodać rodzynki, pokrojone brzoskwinie lub inne bakalie według uznania. Mi najbardziej smakuje z wiórkami kokosowymi
Składniki:
1 kg tłustego twarogu
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 szklanki cukru pudru
1 kostka masła
8 jajek
cukier waniliowy
wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Twaróg przepuścić dwa razy przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać stopione i ochłodzone masło. Połączyć z twarogiem. Następnie dokładnie wymieszać z mąką ziemniaczaną i wiórkami kokosowymi. Pod koniec dodać sztywno ubitą pianę z białek z cukrem waniliowym. Masę wyłożyć na blachę. Piec około 50 minut. Potem wygasić piekarnik i przy otwartych drzwiach piekarnika zostawić jeszcze na 10 minut. Smacznego!