Pałki z kurczaka w ognistej marynacie
Dzisiaj coś na szybko i ostro. Dlaczego pałki z kurczaka? Bo nie lubię tych udek z połową “pleców” i dużą częścią skór. A pałeczki są idealne do rączki, małe, zgrabne i smakowite. Z ognistą panierką smakują wyśmienicie. Można je podawać z pieczonymi ziemniaczkami, frytkami lub z bagietkami. Kto co lubi 🙂
Zapraszam 🙂
Składniki:
1. 1kg pałek
2. 3 łyżki miodu
3. łyżeczka czerwonej ostrej papryki
4. 2 łyżki trawy cytrynowej w proszku
5. pół łyżeczki chili
6. 4 łyżki oliwy z oliwek
7. pieprz i sól
Przygotowanie:
Pałeczki dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Do miski wrzucić wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Dodać pałeczki. Dokładnie obtoczyć je w marynacie. Zakryć wierzch miski folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Gotowe wstawić do piekarnika na około 45 min i piec w 180 stopniach. Gotowe 🙂