Gulasz pieczarkowy
Kto ma ochotę na pyszny gulasz w sosie z pieczarkami, do tego kopytka lub kluski śląskie, surówka. Pyszny Obiadek.
Składniki:
• 1 szynka wieprzowa
• ½ kg pieczarek
• Sól
• Olej do smażenia
• Przyprawa Gulasz
• Cebula
• Papryka ostra
• Koncentrat pomidorowy 200 ml
• Mała śmietana 36%
• 3 łyżeczki maki pszennej
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i prużymy na rozgrzanym oleju.
2. Do cebuli dodajemy pokrojone mięso w kostkę, doprawiamy przyprawą.
3. Na drugiej patelni najlepiej typu WOK, prużymy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
4. Grzyby łączymy z mięsem.
5. Do naczynia wlewamy koncentrat pomidorowy i mieszamy z mąką oraz śmietaną.
6. Hartując wlewamy do sosu, który powstała z prużenia mięsa.
7. Gulasz gotowy.
8. Smacznego.