Schab z brukselką
Pieczone mięso ze schabu, nadziewane brukselką i mozzarellą w pysznym sosie musztardowym.
Składniki:
• ½ kg schabu
• Pieprz
• Sól
• Opakowanie brukselki mrożonej lub świeżej
• 1 opakowanie kuleczek mini mozzarelli
• Cebula
• 30 dag pieczarek
• Papryka czerwona
• 3 łyżeczki musztardy
• ½ szklanki śmietany 18 %
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.
2. Na środku każdego kawałka mięsa układamy po jednej brukselce i po dwie kuleczki mozzarelli.
3. Zawijamy mięso do góry i spinamy wykałaczką.
4. Układamy w woreczku do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.
5. W tym czasie obieramy cebulę, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
6. Do cebuli dodajemy pokrojone drobno pieczarki oraz paprykę, doprawiamy pieprzem oraz solą.
7. Pod koniec prużenia dodajemy musztardę oraz wlewamy śmietanę.
8. Upieczone mięso układamy w naczyniu, polewamy sosem i dekorujemy pozostałą brukselką oraz serem.
9. Danie gotowe.
10. Smacznego.