Nietypowe Zraziki
Roladki ze schabu nadziewane kapustką, ogórkiem i papryką w pysznym pomidorowym sosem.
Składniki:
• 1 kg schabu
• Kilka listków kapusty włoskiej
• 1 papryka czerwona
• 3 ogórki konserwowe
• Sól
• Pieprz
• Mąka pszenna do panierki
• Olej do smażenia
• Koncentrat pomidorowy
• ½ łyżeczki ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
1. Liście kapusty wrzucamy do wrzącej wody na kilka minut lub do mikrofali na 1 minutkę.
2. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy na cienkie podłużne paski.
3. Ogórki również kroimy wzdłuż na 4 części.
4. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.
5. Na każdym kawałku mięsa układamy połowę lub ¼ liścia w zależności, jaki jest duży, musi przykrywać mięso.
6. Na kapuście kawałek papryki oraz ogórka.
7. Zawijamy brzegi i zwijamy w roladki.
8. Panierujemy w mące pszennej.
9. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
10. W garnku gotujemy wodę około ½ litra i przekładamy roladki, gotujemy do chwili, kiedy mięso będzie miękkie.
11. Po ugotowaniu przekładamy roladki do naczynia a sos przelewamy przez sitko do rondelka.
12. Wlewamy koncentrat pomidorowy i wsypujemy zioła, dwie minutki gotujemy.
13. Sosem polewamy roladki.
14. Danie gotowe.
15. Smacznego.