Zrazy zanurzone w sosie grzybowym
Mięso ze schabu w pysznym sosie grzybowym.
Można podać z kluskami śląskimi, kopytkami lub ziemniakami.
Składniki:
• ½ kg schabu
• Sól
• Pieprz
• Musztarda
• Kilka plasterków szynki
• 3 ogórki konserwowe
• Mąka do panierki
• Olej do smażenia
• Cebula
• ½ kg pieczarek
• Sos grzybowy
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.
2. Następnie smarujemy musztardą i układamy po plasterku szynki i kawałku ogórka.
3. Zawijamy roladki.
4. Panierujemy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju.
5. Układamy roladki w naczyniu.
6. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
7. Do cebuli dodajemy pokrojone pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
8. Sos rozrabiamy w połowie szklanki wody i hartując wlewamy do grzybów.
9. Sosem grzybowym polewamy roladki.
10. Danie gotowe.
11. Smacznego.