Piernik najlepszy – prosty, bez miksera

Piernik najlepszy - prosty, bez miksera

Piernik najlepszy – prosty, bez miksera

Piernik to typowo bożonarodzeniowe ciasto i nie powinno go zabraknąć na świątecznym stole, bo to symbol dobrobytu i bogactwa.
W  niektórych regionach Polski wchodzi w skład obowiązkowych 12 potraw wigilijnych.

Dzisiejszy przepis zadowoli, a raczej  zachwyci amatorów miękkich pierników. Piernik jest mięsisty, gęsty i wilgotny, a im starszy tym smaczniejszy.
Oprócz tradycyjnych przypraw korzennych delikatnie aromatyzowany kawą zbożową Inką, ona też nadaje ciastu głębokiej, ciemnej barwy. Ciasto przełożone jest powidłami śliwkowymi i oblane czekoladową polewą.

Jest pyszny i bajecznie prosty do przygotowania. Część produktów rozpuszczamy w rondelku i mieszamy z resztą bez użycia miksera.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.