Świąteczne ciasto z miasta Ferrara Panpepato
Ten przepis pochodzi z miasta Ferrara w Emilia-Romania, choć podobne, ale różne wersje istnieją pod tą samą nazwą również w Toskani i Kampanii. Nazwa Panpepato, dosłownie oznacza „chleb z pieprzem” i jest podawana w okresie świątecznym.
Panpepato było uważane za szlachetne jedzenie, ponieważ zawiera pieprz, rzadką i kosztowną przyprawę, która czasami była używana w handlu zamiast pieniędzy.
Składnikami Panpepato były: mąka pszenna, miód, przyprawy, suszone figi, dżem, orzeszki piniowe i, oczywiście, pieprz.
Jedna z legend głosi, że odegrał kluczową rolę w legendarnej bitwie pod Montaperti w 1260 roku. Zmęczeni podróżą florenccy żołnierze zwykle jedli żywność ubogą w kalorie, podczas gdy Sieneńczycy mieli w kieszeniach te specjalne ciasta, które dawały im siłę i energię potrzebną do wygrania bitwy.
Może na świąteczny stół warto przyszykować coś innego niż tradycyjne na polskich stołach, serniki, makowce… Zapraszam na moją wersję chleba z pieprzem.