Salami czekoladowe
Salami czekoladowe jest uważane za produkt Włoski, który stał się bardzo popularny w Portugali. Portugalska wersja Chocolate Salami lub Salame de Chocolate to połączenie czekolady, herbatników Maria, cukru i masła. We Włoszech Salame de Chocolate znajduje się liście tradycyjnych włoskich produktów spożywczych „Prodotti Agroalimentari Tradizionali Italian (PAT)”. W Bolonii salami było tradycyjną słodką ucztą na Paschę. Istnieje wiele regionalnych odmian i receptur na Salami di cioccolate, znane również pod nazwą Salame Turco, które było nawiązaniem do koloru skóry Maurów, jak i Salame Vichingo (Viking Salami), które było opublikowane we włoskiej książce kucharskiej dla dzieci w latach 70. XX wieku. Herbatniki Amaretti, grappa, orzechy, suszone owoce, czekolada to podstawowe składniki, które są różnie mieszane w różnych rejonach. Zapraszam na czekoladowe salami, którym można zaskoczyć młodszych i starszych na zbliżające się święta.