Ucha z porem
Ucha to tradycyjna zupa, przygotowywana z różnych odmian ryb słodkowodnych. W języku starorosyjskim słowem “jucha” nazywano wywar. Zatem Ucha to nic innego jak wywar z ryb, zwyczajowo podawany z kawałkiem ryby w całości. Moi domownicy wolą wersję małych kawałków pływających w zupie.
Składniki:
ok. kilograma różnego rodzaju ryb słodkowodnych
(użyłam płoci i szczupaka),
średnia, biała cebula,
1 por (biała część),
2 spore marchewki,
kawałek selera,
pół pęczka pietruszki,
10 ziarenek czarnego pieprzu,
10 ziaren ziela angielskiego,
sok z połowy cytryny,
szklanka białego wina,
sól.
1. Ryby oczyścić, większe wyfiletować. Odłożyć filety na bok.
2. Marchewkę i pora obrać, następnie pokroić w talarki. Selera oczyścić i pociąć na kawałeczki.
3. W sporym garnku ugotować marchewkę, selera i pora prawie do miękkości. Połowę jarzyn wyjąć z zupy (ładniejsze kawałki) i odstawić na bok.
4. Do pozostałych jarzyn dodać pieprz, ziele angielskie, sól, cebulę, oraz ryby (oprócz filetów) łącznie z korpusami pozostałymi po filetowaniu. Dolać wody – powinno być około 3 litrów płynu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem aż do całkowitego rozgotowania.
5. Zupę przecedzić przez sito, wyciskając miazgę z ryby. Następnie przecedzić przez serwetkę lub gazę, aby uzyskać klarowny płyn. Wlać do rondla. Dodać odłożone wcześniej jarzyny. Gotować jeszcze z 5 minut.
6. Odstawione filety pokroić, w zależności od upodobań, na małe lub większe kawałki. Posolić i obtoczyć w mące. Usmażyć na maśle.
7. Do zupy dolać wino i zaprawić sokiem z cytryny.
8. Na każdy talerz nałożyć porcję usmażonej ryby, następnie dodać chochlę zupy i obsypać siekaną pietruszką.