Migdałowe pączki

Migdałowe pączki

Migdałowe pączki

W okresie karnawału jest tradycja dogadzania sobie i innym słodkimi wypiekami. Proponuję słodkie małe pączki oblane polewą migdałową.

Składniki na ciasto:
• 6 dag drożdży świeżych
• 2 łyżki cukru
• 1 szklanka wody
• 20 łyżek mąki pszennej
• 1 duży jogurt naturalny
• Szczypta soli
Składniki na polewę:
• Szklanka cukru
• ¾ szklanki wody
• Łyżeczka soku z cytryny
• Łyżeczka aromatu migdałowego
• 5 dag zmielonych migdałów

Sposób przygotowania:
1. Drożdże utrzeć z cukrem, rozprowadzić z wodą, odstawić na 10 minut.
2. Mąkę wsypać do naczynia, dodać sól, jogurt i drożdże, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia.
3. Cukier, wodę i sok z cytryny gotować tak długo, aż powstanie gęsty syrop, wtedy wymieszać go z aromatem i zmielonymi migdałami.
4. Na głębokiej patelni rozgrzać olej i łyżeczką kłaść pączki, lub formować ręką kuleczki. Smażyć je z obu stron na ciemnozłoty kolor, wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule.
5. Podawać polane ciepłym syropem.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.