Fuczki

Fuczki

Fuczki

Fuczki to placki z kiszonej kapusty, wywodzące się z kuchni bieszczadzkiej. O ich istnieniu dowiedziałam się jakiś czas temu i bardzo mnie one zaintrygowały. Długo się zbierałam do ich zrobienia, bo nie do końca dowierzałam, że mogą być smaczne. A teraz akurat miałam kapustę kiszoną, więc stwierdziłam, że w końcu trzeba się przekonać jak te fuczki smakują. Muszę przyznać, że ta decyzja była jedną z lepszych, jeśli chodzi o odkrywanie nowych smaków. Placki wyszły tak pyszne, że następnym razem podwoję składniki. Nawet przeszło mi przez myśl, że te placki mogą z powodzeniem być jedną z dwunastu potraw na wigilijnym stole, bo smakiem przypominają mi trochę pierogi z kapustą i grzybami mojej mamy. Na pewno jednak zagoszczą w moim menu na stałe. Oto przepis:

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.