Wielkanocne Polędwiczki

Wielkanocne Polędwiczki

Wielkanocne Polędwiczki

Delikatne mięso faszerowane jajkiem zanurzone w pysznym musztardowym sosie może być ozdobą naszego świątecznego stołu. Mięso jest bardzo smaczne, na pewno goście się skuszą.

Składniki:
• 1 polędwiczka wieprzowa
• 4 jajka ugotowane na twardo
• 1 marchew
• 1 łyżka oliwy
• ½ pęczka szczypiorku
• Cebula
• 1 łyżka octu balsamicznego
• Olej do smażenia
• 100 g musztardy sarepskiej
• 2 łyżki miodu
• ½ łyżeczki papryki słodkiej
• 1 szklanka wody
• 1 łyżka mąki pszennej
• Sól
• pieprz

Sposób przygotowania:
1. Mięso obieramy z błonek, kroimy wzdłuż tak żeby powstał nam duży płat, czyli nie do końca i rozbijamy.
2. Doprawiamy pieprzem oraz solą.
3. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczach, dodajemy posiekany szczypiorek i oliwę.
4. Nakładamy równomiernie na mięso.
5. Na środku układamy jajka i zwijamy w roladę.
6. Wkładamy w rękaw do pieczenia i pieczemy 30 minut w 180°C.
7. W tym czasie, co piecze się nam mięso robimy sos, cebulę obieramy drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju.
8. Dodajemy ocet balsamiczny, musztardę, miód paprykę słodką i podlewamy wodą, chwilę gotujemy.
9. Sos zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.
10. Polędwiczki po upieczeniu kroimy w krążki, układamy w naczyniu i polewamy sosem.
11. Danie gotowe.
12. Smacznego.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.