Bakłażan w aromatycznej paście

Bakłażan w aromatycznej paście

Bakłażan w aromatycznej paście

Bakłażan ma wiele innych nazw, wszystkie ostatecznie wywodzące się z arabskiego „al-bainjan”
perski-bademjan,
albański-patrixhan,
turecki-patlıcan,
bośniacki-patlidzan. W zachodniej części Morza Śródziemnego „al-bainjan” stał się
hiszpańską-berenjena,
katalońską-alberginia
portugalską-beringela.
Katalońską nazwę zapożyczyli
Francuzi-aubergine, która następnie została przejęta przez Brytyjczyków. W całej Azji i Afryce bakłażan przeją portugalską nazwę-brinjal. Zapraszam na bakłażana w fantastycznie aromatycznej paście.

Link do przepisu: https://rafalcook.com/2020/02/18/baklazan-w-aromatycznej-pascie/

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.