Ser żółty domowy
Na grupie Thermomixa wszyscy kusili tym domowym serem żółtym. Postanowiłam i ja zrobić… Smak – zaskakujący – rzeczywiście smakuje jak ser żółty! 🙂 Na pewno nie będzie to jedyny ser przy którym zostanę, ze względu na brak czasu nadal będę kupować sklepowy. Mimo wszystko – spróbujcie chociaż raz 😉
Potrzebujemy:
– 950g mleka świeżego min.2%,
– 1kg twarogu tłustego,
– 100g masła,
– 1,5 łyżeczki soli,
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
– 2 jajka,
– 100g gęstej śmietany 18%,
opcjonalnie:
– dodatki: czarnuszka, papryka słodka, kminek…
Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać 7min./90st./obr. 2. Dodać twaróg i ponownie grzać 7min./90st./obr.2. Dobrze odcedzić przez koszyczek (z powstałej serwatki możecie zrobić chleb…). Do naczynia miksującego (nie myjć go) dodać masło, podgrzać 3min./50st./obr.2. Dodać odcedzony ser i podgrzewać 6min./90st./obr.2. Dodać pozostałe składniki i ew. dodatki, podgrzewać 2min./100st./obr.2. Energicznie wyciągnąć ser na sitko wyłożone gazą i pozostawić do wystygnięcia. Ja podzieliłam masę i tą mniejszą część (na próbę) posypałam czarnuszką.