Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej.

Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej.

Bigos tradycyjny-polski z kapusty kiszonej i białej.

Bigos tradycyjny po polsku przygotowany z kapusty kiszonej i białej taki lubimy najbardziej.
U mnie w domu rodzinnym nie było tradycji przygotowania bigosu na święta, a w rodzinnym domu mojego męża zawsze wśród dań świątecznych należyte miejsce miał właśnie bigos. Jakoś mi tak do świątecznych potraw nie pasował, bo jak jest tak dużo jedzenia to po co jeszcze bigos. I tak wymyśliłam sobie własną koncepcję na bigos, który zresztą bardzo lubię – od paru -parunastu lat przygotowuję bigos sylwestrowo-noworoczny.
Taki bigos gotuję w największym, ogromnym garnku, specjalnie do tego celu przechowywanym na strychu ( bo w szafkach kuchennych niestety by się nie zmieścił ). Gotuje go bardzo długo 2-3-4 dni i z każdym dniem jest coraz lepszy-smaczniejszy. Najlepiej smakuje w Nowy Rok, kiedy dopadnie nas mały, lub wielki głód, podgrzewamy, zajadamy i ogarnia nas błogie lenistwo 🙂 Jak przystało na dzień wolny… czytaj… poimprezowy …)
Bigos pomimo wielkiej ugotowanej ilości znika błyskawicznie, także ja co roku przygotowuję go coraz więcej, bo uwielbiam jak coś zostanie i wtedy resztę zamrażam i z przyjemnością zajadamy się nim np. w ciepły wiosenny dzień 🙂

Inne przepisy na Bigos znajdziesz tu: Bigos

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.