Ciasto z orzechów laskowych z Piemontu “Torta di Nocciole”

Ciasto z orzechów laskowych z Piemontu "Torta di Nocciole"

Ciasto z orzechów laskowych z Piemontu “Torta di Nocciole”

Torta di nocciole to kultowe ciasto z regionu Langhe w południowym Piemoncie. Obszar ten jest szczególnie znany ze swoich doskonałych orzechów laskowych, których najbardziej cenioną odmianą jest Tonda Gentile delle Lange, która ma status IGP i jest ceniona za subtelny smak i idealną konsystencję.
Choć wygląda dość imponująco, jest to w rzeczywistości dość proste ciasto składające się z samych orzechów laskowych, cukru, jajek i masła. Niektóre wersje dopuszczają dodać do mieszanki łyżkę kakao. Oryginalna receptura Torta di Nocciole powstała prawdopodobnie w 1800 roku w miejscowości Cortemilia. Jak to często bywa w zależności od regionu, wioski lub miasta, każdy ma swój własny przepis na ciasto. Jedno jest niezmienne, zapach prażonych orzechów laskowych. Zapraszam na proste, acz przepyszne ciasto.

Zostaw Odpowiedź

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.