Zupa Starego Cygana
Rozgrzewając zupa w sam raz na zimne dni.
Składniki:
• ½ kg ziemniaków
• Cebula
• 2 laseczki kiełbasy podwawelskiej
• 5 dag boczku wędzonego
• 2 papryki czerwone
• 3 pomidory
• 3 listki laurowe
• 3 ziela angielskie
• Sól
• Olej do smażenia
• Szczypta papryki ostrej
• 1 ½ łyżki mąki pszennej
• ½ szklanki śmietany 18 %
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy wodą oraz solimy i gotujemy.
2. Cebulę obieramy, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
3. Do cebuli dodajemy pokrojoną w pół plasterki kiełbasę oraz w kostkę boczek.
4. Papryki obieramy z nasion, kroimy w małe paseczki i łączymy z kiełbasą.
5. Następnie dodajemy pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki.
6. 10 minut prużymy i przekładamy do ziemniaków.
7. Wrzucamy listek, ziele angielskie i doprawiamy papryką.
8. Na koniec rozrabiamy mąkę ze śmietaną i hartując wlewamy do zupy.
9. Zupa gotowa.
10. Smacznego.