Świąteczny Pasztet
Przepyszny pasztet, którym możemy obłożyć kanapki. Pasztet, który może podać na świąteczne śniadanie.
Składniki:
• 30 dag szynki wieprzowej
• 20 dag boczku surowego
• 2 udka z kurczaka
• 30 dag wątroby drobiowej
• Bułka zwykła
• 10 dag grzybów suszonych
• Vegeta
• Jajko
• Sól
• Pieprz
• Majeranek
• gałka muszkatołowa
Wykonanie:
1. Mięso oraz boczek zalewamy wodą i gotujemy razem z Vegetą.
2. Grzyby moczymy w wodzie.
3. Wątrobę czyścimy z błonek, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i również gotujemy.
4. Mięso, boczek oraz wątrobę po ugotowaniu mielimy dwa razy w maszynce.
5. W rosole moczymy bułkę.
6. Do zmielonego mięsa dodajemy bułkę, całe jajko, sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową.
7. Dokładnie mieszamy i przekładamy w podłużną, prostokątną formę i pieczemy w piekarniku, aż będzie suchy. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, ja piekłam 45 minut w 180 stopniach C.
8. Po upieczeniu studzimy.
9. Pasztet gotowy.
10. Smacznego.