Schabowe pod puszystą pierzynką
Kiedy zostaną nam schabowe dnia poprzedniego, możemy je wykorzystać na danie obiadowe trochę w urozmaiconej wersji. Przykryć je warzywami, wtedy nie będę suche a aromatyczne warzywa sprawią, że potrawa będzie soczysta i pyszna.
Składniki:
• ½ kg schabu
• ½ opakowanie mrożonej brukselki
• 1 marchew
• ½ cebuli
• Olej do smażenia
• Sól
• Pieprz
• Bułka tarta do panierki
• 2 jajka
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki ketchupu
• 15 dag sera żółtego
Sposób przygotowania:
1. Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz solą.
2. Panierujemy w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
3. Po usmażeniu układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Cebulę obieramy drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju.
5. Do cebuli dodajemy startą marchew oraz ugotowaną i pokrojoną na 3 części brukselkę.
6. Warzywami przykrywamy kotlety.
7. Ser ścieramy na tarce o dużych oczach, łączymy z majonezem oraz ketchupem.
8. Sos serowy rozprowadzamy na warstwie warzywnej.
9. Zapiekamy w piekarniki 15 minut w 180°C.
10. Kotlety gotowe.
11. Smacznego.