Sernik z białą czekoladą i bakaliami
Składniki:
1,2 kg twarogu 3 krotnie zmielonego( u mnie wiejski twaróg)
6 dużych jajek
2 tabliczki białej czekolady
2 opakowania budyniu waniliowego
Mały kubeczek śmietany 12 %-250 gramów
Pół szklanki mieszanki keksowej
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
1 łyżka cukru kokosowego
Dodatkowo bułka tarta i masło do formy
Czekoladowe ozdoby
W garnuszku topię białą czekoladę razem z masłem i mlekiem. Zostawiam do przestudzenia.
Oddzielam białka od żółtek. Żółtka ucieram z cukrem kokosowym na jasny krem. Gdy masa jest odpowiednio ukręcona dodaję partiami twaróg i dokładnie łączę go z masą jajeczną.
Do roztopionej czekolady dodaję proszek budyniowy, dokładnie mieszam,by nie było grudek,dodaję do sernika. Dolewam śmietanę, dodaję bakalie, delikatnie łączę składniki.
Ubijam na sztywno pianę z białek,dodaję do ciasta,mieszam masę.
Tortownicę smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Na dnie piekarnika umieszczam żaroodporne naczynie z wodą. Nagrzewam piekarnik do 185 stopni. Sernik piekę 60 minut , następnie studzę i do całkowitego wystudzenia nie wyjmuję z piekarnika. Jak każdy sernik, najlepszy smak i konsystencję zdobywa po nocy w lodówce.