Pierś kurczaka pieczona z warzywami
Najlepszy obiad to taki, który nie wymaga od nas wiele pracy, za to zachwyca smakiem. Ja najbardziej lubię tez piekarnika. Kilka minut przy krojeniu składników, przyprawianie, wstawiamy do pieca i … zapominamy o nim 🙂 Zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym. Gdy my mamy dużo czasu dla siebie, obiad robi się sam, a my czujemy tylko delikatny zapach i to cudowne ciepło rozchodzące się po domu.
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 marchew
1 cebula biała
1 cebula czerwona
1 cebula żółta
4 ząbki czosnku
2 gałązki selera naciowego
1 cienki plaster imbiru
4 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz
papryka w płatkach
50 g masła
Marchewkę i seler kroimy w paski i układamy na dnie naczynia, w którym danie będzie pieczone. Cebulę kroimy w grube cząstki i równomiernie rozkładamy na warzywach razem z czosnkiem. Na to wykładamy pierś z kurczaka. Masło kroimy na plasterki, układamy na kurczaku. Całość obsypujemy przyprawami.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40-45 minut (mrożona jak u mnie 65 minut). W połowie pieczenia podlewając sosem, który powstanie na dnie.
Możemy podać ze świeżą bagietką, ziemniakami (które można dodać do pieczenia razem z kurczakiem) lub kaszą. Idealna także do kanapek na zimno.